Vinnare av övriga priser

2013publikvimmel_apollon_12013 anmäldes 422 filmer till 19 regionala uttagningsfestivaler, från Ung Film i Piteå till Pixel i Lund. Till den nationella finalen – Novemberfestivalen (ofta kallad SM i ung kortfilm”) – skickades 65 filmer och 22-23 november tävlade 40 unga kortfilmer om årets Novemberstatyetter, Sveriges mest prestigefyllda pris för filmare i åldrarna 16-26 år.

Förutom filmerna som valdes ut av expertjuryn valdes flera andra vinnare ut av Novemberfestivalens samarbetspartner.

Bambusersändningen av Novemberfestivalens prisutdelning 2013:
http://bambuser.com/v/4124206

Se några av årets vinnarfilmer på:
http://www.youtube.com/novemberfestivalen


2013 års vinnare är:

Publikpriset gick till ”Jag gillar Annika” av Lotta Viippola (Skåne)


Memfis Film premierar en film med ett pris på 10 000 kr. Filmen väljs ut av producenten Anna Anthony och regissören och manusförfattaren Fijona Jonuzi.

Congratulations
av Leonela Lilja (Västerbotten)

I cinema verité-stil får vi som betraktare själva tänka och känna ostört; vad är det vi ser, och vad känner vi inför det? Filmen förmår både beröra och provocera, och att i denna korta film lyckas väcka frågor hos oss om föräldraskap och barn, adoption och kulturkrockar är imponerande.


Svenska Filminstitutets hederspris under Novemberfestivalen delas ut till en film gjord av en filmare i mellanviktsklassen. Prissumman på 5 000 kr är tänkt att stimulera till ett vidare filmande. Juryn utgörs 2013 av Per Ericsson, Malena Janson och Kaly Halkawt på Svenska Filminstitutets avdelning Film i hela landet.  

Min själbiografi
av Lilly Tembe (Gotland)

Med stor nyfikenhet inför filmens visuella möjligheter visar regissören med ett kreativt bildspråk sin personliga upplevelse av en sjukdom 


BUFF Filmfestival väljer ut en film som kommer visas under BUFF 2014. Filmen väljs ut av programansvarige Daniel Lundquist och festivalchefen Julia Jarl.

60-talet ringde
av Paolo Nobis Sandén (Västra Götaland)

BUFF:s pris går till en välspelad film som med mycket humor problematiserar frågor om vänskap och hur svårt det ibland kan vara att inte befinna sig på samma våglängd. Filmen diskuterar begreppet ”god smak” och fungerar som en uppfriskande drift med samtiden. Regissören har, tillsammans med de talangfulla skådespelarna, lyckats väl med att iscensätta en originell manusidé. Resultatet är en njutning från början till slut.


Göteborg International Film Festival väljer ut tre filmer som kommer visas under 37:e Göteborg International Film Festival 2014. Urvalet görs av Tobias Åkesson och Sara Wadell, ansvariga för festivalens svenska program.

Lucid dreams
av Charlotte Sköld (Jönköping)

En stark berättelse om att drömma sig bort i en utsatt situation. Filmskaparen visar stor talang och hantverksskicklighet med sin ordlösa animation som väcker känslor och berör.

Första strulet
av Johan Rosell (Östergötland)

Med humor och skärpa skildras längtan efter det första strulet. En fest med folköl, kedjerökning och en euforisk dans som får ett abrupt slut. En charmig film med en egen ton, om en bitterljuv tonårstid.

Bristning
av Amanda Leissner och Åsa Båve (Västra Götaland)

I en film där en outtalad problematik ligger till grund för dramat lyckas filmen belysa svårigheterna och konsekvenserna av att bryta mot det förväntade. Med finkänsligt fotografi och trovärdigt skådespeleri har filmskaparna med all tydlighet visat att gestaltning är ledordet för allt filmberättande.


Nordisk Ungdoms Film Festival i Tromsø väljer ut två filmer som kommer visas under NUFF 2014. Filmerna väljs ut av NUFF:s festivalledning.

Lucid dreams
av Charlotte Sköld (Jönköping)

Med en fin og enkel idé greier filmskaperen å ta oss med inn i et vakkert univers. Dette gjør hun gjennom estetiske og detaljerte tegninger hvor ord ikke behøves.

Det er et godt stykke filmhåndverk gjort av en filmskaper som behersker animasjonskunsten.

De sista ljuva åren
av Anders Sjöstrand (Västmanland)

I denne filmen tas det opp et velkjent tema i et filmatisk ukjent miljø. Det er høy kvalitet i alle ledd av produksjonen, noe som gjør at helheten blir en fryd å se på.

Thomas AnderssonVinnare av övriga priser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.