Årets nationella jury!

Hanna Lejonqvist är Svenska filminstitutets nya konsulent för lång spelfilm. Hanne har en lång och gedigen erfarenhet som filmklippare. Hon är utbildad på Dramatiska Institutets (nuvarande Stockholms konstnärliga högskola) filmklipparlinje och har dessförinnan bedrivit studier vid Skurups film- och tv-linje, European Film College i Danmark samt studerat drama och teater på Lunds universitet. Två gånger har hon fått ta emot en Guldbagge för Bästa klippning. Hennes filmografi under de senaste åren omfattar stora internationella succéer som Jane Magnussons Bergman – ett år ett liv (2018) som fick världspremiär på Cannes filmfestival och vann en European Film Award för Bästa dokumentärfilm. Vidare har hon arbetat med festivalsuccéer som Kristallbjörnbelönade Min lilla syster (2015) av Sanna Lenken, Scheme Birds (2019) av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, Kasper Collins I Called Him Morgan (2016), The Black Power Mixtape 1967-1975 (2012) av Göran Hugo Olsson – för vilken hon tilldelades World Cinema Editing Award på Sundance filmfestival, 438 dagar (2019) av Jesper Ganslandt och X & Y (2018) av Anna Odell. Hanna har även klippt dokumentärfilmen, tillika tv-serien, Palme (2012) av Kristina Lindström och Maud Nycander och tv-serien om Astrid Lindgren, Astrid (2014) av Kristina Lindström. Senast har hon arbetat med Netflix-serien Snabba Cash, regisserad av Jesper Ganslandt, samt dokumentärfilmen om Greta Thunberg, Greta, av Nathan Grossman som har biografpremiär i höst.

Carl-Petter Montell är regissör och manusförfattare. När succédramaserien ”Eagles” letade efter en ny regissör fick Carl-Petter förtroendet att regissera serien. Andra säsongen av Eagles blev den officiella regidebuten för Montell och det resulterade direkt i en Kristallen-nominering för bästa TV-drama. Efter framgången blev han mer involverad och skrev också på som en av huvudskribenterna för den tredje och fjärde säsongen av programmet. Han fokuserar nu enbart på att utveckla sin egen talang som regissör och manusförfattare. Med ett förflutet som skådespelare vet han hur man skriver och regisserar dialog som inte känns iscensatt, samtidigt som han finner balans i både drama och hjärta, spänning och komedi. Han letar alltid efter ett sätt att utveckla materialet, oavsett målgrupp, undvika klichéerna men ändå lägga till ett brett kommersiellt förhållningssätt till sina projekt.

Producent Marie Kjellson, född 1981, har bl.a. producerat Katja Wiks Exfrun (New Directors Competition, São Paulo), Offerrollsretorik (Publikens pris, Startsladden Göteborg Film Festival), Ruben Östlunds Turist (Prix du Jury, Cannes) och Händelse vid bank (Guldbjörnen, Berlin Filmfestival). Marie mottog en Guldbagge (Bästa Film) för Turist som nått stora framgångar världen över och bl.a. nominerats till en Golden Globe och shortlistats till en Oscar. Sedan 2013 driver hon produktionsbolaget Kjellson & Wik tillsammans med regissör Katja Wik. Marie deltog i EAVE European Producers Workshop 2012 och utsågs till årets Producer on the Move 2020. Kjellson & Wik är ett Göteborgsbaserat produktionsbolag som eftersträvar långsiktiga samarbeten med regissörer och vill producera filmer med personlig röst och en ambition att reflektera människa, samhälle och strukturer samtidigt som de är underhållande. Bolaget arbetar aktivt med talangutveckling och strävar efter att vara internationellt synliga.

Hedberg KristofferÅrets nationella jury!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.