Vinnare 2020!

MELLANVIKT

1 pris – Rebuild av Jacky Coh
Ett vackert och väldigt mänskligt drama där en filmskapare med slående talang skapar trovärdiga karaktärer och situationer i ett unikt universum. En multikonstnär som behärskar bildberättande, ljud, musik och dramaturgi på ett imponerande vis.

2 pris – Hur tar du dig hem av Linn Öhman
Vi slängs mellan alternativa scenarier som filmskaparen skickligt sätter samman i en film med personlig stil och ett genomtänkt visuellt grepp. En drabbande historia, som lämnar oss med både rysningar och eftertanke.

3 pris – Vår sommar av Johanna Nilsson
Det här är ett imponerande arbete. Regissören har med stort engagemang med både kostym och fina inspelningsplatser tagit oss på en resa tillbaka i tiden och lyckats skapa en fin berättelse om vänskap och kärlek. Det är ett episkt drama som berör oss.

TUNGVIKT

1 pris – PUSH av Nellie Lexfors
Regissören har med enkla medel lyckats skapa en oerhörd autenticitet som imponerar. Filmen är smart i sin enkelhet. Vi får som betraktare vara med i ett intimt samtal som känns nära och ärligt. En fantastisk fin skildring av skam, grupptryck och syskonskap.

2 pris – Betongpyromanen av Erica Jute och Robin Pajus de Villebichot
Från första bildrutan sugs vi in i denna suggestiva och stämningsfyllda film, där ett stilsäkert foto och en ljudbild med fingertoppskänsla nystar upp en drabbande berättelse om en ung människas kamp mot vår tids största hot. 

3 pris- Lunik 1 av Halvar Wallman och Eric Norberg
Det här är en rolig och kreativ idé med ett otroligt imponerande bildspråk och gedigen ljudbild. Vi får följa med på en filmisk resa och avnjuta en poetisk dans, en underfundig dialog och ett nära partnerskap med en snygg twist på slutet.

KATEGORIPRISER

Bästa Originalmusik – Jacky Coh för Rebuild
En kompositör med stor begåvning som vet hur man träffar rakt i hjärtat. Historien och musiken går hand i hand och berör både karaktärerna och publiken. Gåshud! 

Bästa Klipp – Henrik Dahlbring för Across the Andes
En väldigt personlig berättelse som med skicklig uppbyggnad skapar ett starkt drama som berör oss på djupet. Filmskaparen lyckas sammanföra arkivfilmer, stillbilder, animation och intervjuer till en välavvägd och stark helhet.

Bästa Foto – Simon Bendroth för Utan er
Ett hisnande bildspråk i världsklass. Innehåll och komposition skapar episka scener och öppnar nya rum i våra sinnen. 

Bästa Ljud – Adrian Kjönsberg och Jean-Luc Mwepu för Utan er
Ljudet i denna film slungar oss mellan platser, känslor och perspektiv på ett drabbande och stilsäkert vis. Det är abstrakt och konkret, det är små detaljer och stora vyer. Suggestivt, sublimt, harmoniskt och skräckinjagande. 

Bästa Manus – Joel Delfin för Inbrott
En fantastisk pärla där manusets kvalitéer verkligen sticker ut. Fin rytm och dramaturgi. Otroligt rolig och välskriven dialog, där varje replik tas om hand på bästa sätt. 

Bästa skådespelare – Fiona Broman i rollen som Mira i Contraste
Här råder det inga tvivel om en oerhörd talang. En person som har en känsla för rytm och autencitet, som har förmågan att vara närvarande i varje situation. Fiona Broman Imponerar djupt. En skådespelare som vi lär få se mer av i framtiden.

Novemberfestivalen  International Award – Mikael by Birdjan Kadriov, Emral Kadriov & Sebastien Saborio
This is a stunning film, that captivated us visually and emotionally, from start to finish. It contains all the ingredients of a great short film, showing us craftsmanship and the ability to cleverly tell a complex story in just a couple of minutes. The film oozed creative finesse from the opening shot to the beautiful typography of the end credits. We very much look forward to seeing more work from these talented young filmmakers.

Juryns Hedersomnämnande Film – Ber inte om det – Sandra Penzo
Vi vill särskilt lyfta en enastående arbetsinsats där filmteamet lyckas orkestrera och tajma en stor ensemble i en avancerat sammanflätad koreografi. En välproducerad och viktig film som är både gripande och lekfull. 

Juryns Hedersomnämnande Skådespelare – Lukas Ahlin
För en påtaglig skådespelartalang med glödande närvaro och fokus i varje bildruta vill vi i juryn ge ett hedersomnämnande till Lukas Ahlin.

SPECIALPRISER

BERGMANVECKAN valde Papptallrik av Emelia Hansson för visning på festivalen, som äger rum på Fårö 29 juni – 4 juli, 2021
I princip i en enda koncentrerad scen skildras en speciell familjesituation, speglad genom en lillasysters blick – konkret, sinnligt och smärtsamt. Emelia Hanssons Papptallrik är en både stilsäker och välspelad gestaltning av psykisk ohälsa.

________________________________________

BUFF:s pris tilldelas Nu eller aldrig av Oscar Hultzen.
Med hög igenkänningsfaktor och en stor dos humor skildras det svåra, ibland pinsamma, men också ljuvliga med kärlek. Ett lyckopiller till film som inspirerar till att våga ta steget och kanske få uppleva något fantastiskt. 

________________________________________

SVENSKA FILMINSTITUTETS HEDERSPRIS tilldelades Rebuild av Jacky Coh.
Vinnaren är inget mindre än ett allkonstverk i sig där ljud och bild samverkar på det mest välavvägda sätt. Här överträffas den tekniska skickligheten och det eleganta användandet av filmspråkets många uttryck enbart av den berörande berättelsen. En berättelse ackompanjerad av musik med kraft nog att både fördjupa och försona.

________________________________________

LIVE AT HEART FILM har valt ut två filmer för visning och tävlan i 2021-års festival.

Rebuild av Jacky Cho
Med teknisk hög kvalité, fin musik och starkt berättande imponerar denna varma film om hopp, familj och musikens starka påverkan. I ett välskapat universum fokuseras det inte bara på tekniska utan även på berättelsen och budskapet. Att kultur inte bara kan skapa något vackert och ge glädje utan även återförena och ge livslust. 

Utan Er av Jean-Luc Mwepu
En film som bjuder in oss i en drömsk och poetisk mytologi om att vara främling i sitt eget land. Med sitt fantastiska bildspråk, musik och rytmiska klippning berättar bilderna mer än vad som skulle kunna sägas i ord. I sökandet efter svar i det okända som resulterar sig i ett våldsamt maktspel visar denna film de humanistiska fundamenten till varje mänsklig kultur: kärlek och närhet till varandra och dess roll i skapandet av ett hem där man känner sig trygg.

________________________________________

ABF:s FILMPRIS tilldelas Papptallrik av Emelia Hansson
En finstämd film om ett systerskap där psykisk ohälsa visas utan att skriva oss på näsan. Ett väl genomarbetat manus med en nära regi där stämningar och inre känslor gestaltas med fingertoppskänsla utan att det blir kletigt.

________________________________________

NUFF valde ut två filmer för visning under 2021 års festival

Skelögdjävel av Agnes Brede is a tender autobiographical film that looks at the effects of teasing and bullying through a personal lense. It is strikingly honest but also poetic, and ultimately it is an empowering story about learning to embrace oneself no matter what society says about you.

Across the Andes av Henrik Dahlbring

Across The Andes is a very committed and well produced documentary film, which gives space to address a difficult emotional topic. How do you deal with the loss of a loved one? Alcoholism, suicide, a family drama in retrospective from the children’s point of view. The film manages in its brevity, through the composition of the images and the dialogue, to tell a complex story that engages the viewers and ultimately helping them understand

________________________________________

AMANDUSFESTIVALEN har valt ut två filmer för visning på 2021 års festival

Rebuild av Jacky Coh
I mellomvekt-klassen vil Amandusfestivalen gi sin pris til en film som både utviser et svært imponerende håndverk, og som forteller en sår og ektefølt historie om en familie på vei mot oppløsning. På elegant vis brukes musikken som et motiv til å binde familien sammen, og kløktig nok fortelles det hele uten dialog. Denne animasjonsfilmen er imponerende godt produsert, med en teknisk kvalitet som ikke står noe tilbake for profesjonelle 3D animasjonsfilmer. Snakker vi en fremtidig karriere i Pixar?

Utan er av Jean-Luc Mwepu
Amandusprisen i tungvekts-klassen går i år til en film som bruker svært kraftige virkemidler til å formidle en historie om tilhørighet i et fremmed land. Filmen utnytter filmmediets potensiale med en nærmest impresjonistisk lek med bildeformater og forskjellige kamerateknikker. Fotoet er tidvis slående vakkert! De svenske skogene skildres både som et fristed og et fengsel, og bringer oss tilbake til noen av verdenshistoriens verste forbrytelser. Og når avslutningen kommer, blir allegorien også uhyggelig dagsaktuell. Dette er en imponerende kunstfilm, som treffer både på et emosjonelt og intellektuelt nivå.

________________________________________

 

Hedberg KristofferVinnare 2020!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.