Alla Vinnare 2019!

ALLA VINNARE NOVEMBERFESTIVALEN 2019!


Vinnarbilder hittar ni HÄR!

Novemberjuryns priser

Jury 2019
Shazi Özdemir
Arvin Kananian
Ronny Svensson

*

Förstapris i tungviktsklassen gick till filmen HEMTJÄNST av THEODOR SOLIN

Motiveringen lyder:

För sitt flyhänta sätt att berätta en story utöver det vanliga, där det skruvade berättandet går utanför ramarna och gör att den sticker ut i mängden.
Filmen fångar in oss genom att på ett trovärdigt sätt porträttera karaktärer som beter sig gränslöst och det blir oförskämt underhållande.

*

Andrapris i tungviktsklassen gick till filmen JAG SKINER INTE UTAN ER MINA BRÖDER av ALEXANDER ABDALLAH

Motiveringen lyder:
För sitt sätt att poetiskt och gripande berätta om kärleken och de starka banden vänner emellan. Här finns ett visuellt och personligt berättande som gör filmen unik. Filmens emotionella budskap gör att den stannar kvar.

*

Tredjepris i tungviktsklassen gick till filmen JAG VILL SE GÄLLIVARE BRINNA av ANDRÉ VAARA

Motiveringen lyder:
En vackert berättad historia om en ljus natt och tidig morgon med två älskvärda karaktärer. Trovärdigt och uppslukande skådespel, som skickligt balanserar mellan lekfullhet och inre subtilitet. Fantastiskt foto, där varje tagning är koreograferad för att nå skönheten i ofullkomligheten. Enkelhet är ingen enkel sak.

*

Förstapris i mellanviktsklassen gick till filmen DRIVKRAFT av NINA WINTER och VERA BERGGREN WIKLUND

Motiveringen lyder:
Man kan skapa dokumentärer på så många olika vis och med olika infallsvinklar. Årets vinnare i Mellanvikt går rakt in i hjärtat med sin ömsinta charm i beskrivningen av unga tjejers liv och drömmar. Efter att ha sett filmen bär man med sig deras livslust för evigt.

*

Andrapris i mellanviktsklassen gick till filmen DAY ONE av MARTIN EKELUND.

Motiveringen lyder:
Denna film fångar publiken i ett hårt grepp direkt från första bilden och berättar en vacker men sårbar historia på ett enkelt och subtilt sätt. Vi kastas in i scener där vi tvingas skapa vårt eget sammanhang baserat på vackra detaljer, generöst men noggrant överlämnade till oss. I slutet äger vi alla våra egna uppfattningar, vilket får filmen att dröja kvar i våra sinnen.

*

Tredjepris i mellanviktsklassen gick till filmen ATT TVÄTTA FÖR TRE av ALBIN ABRAHAMSSON och JAKOB ELIASSON.

Motiveringen lyder:
Trots ung ålder har filmskaparna moget och varsamt mejslat ut sina karaktärer, givit dem liv, kött och blod och inte minst känslor. Att skapa gripande och balanserad dramatik på film är inte helt lätt men här hittar vi det i koncentrerad form.

*

Bästa Manus gick till filmen VÄGAR, manus av BO JOHAN SÖRENSEN.

Motiveringen lyder:
Inom ramen för genren road movie, tillika ett kammarspel, får vi en historia om längtan och flykt och om att stanna kvar. Den dynamiska dialogen sätter ord på de ungas sökande efter meningen med livet. Hur finner man sin plats i tillvaron och hur tacklar man vänskap som kommit på kant?

*

Bästa Foto gick till filmen JAG VILL SE GÄLLIVARE BRINNA, foto av ANDRÉ VAARA.

Motiveringen lyder:
Fotografiet i denna film visar stark förståelse för föreningen mellan elegant bildkomposition och perfekt planerad bristfällighet. Färgdesignen är vackert koreograferad, och varje bild säger något specifikt och viktigt, samtidigt som den ger utrymme för fri tolkning. Bilderna låter våra sinnen vila i det lättsamt fagra, och drar oss tidvis in i det okända; vilket gör upplevelsen härlig, kärleksfull, och stundtals obehaglig på samma gång.

*

Bästa Klipp gick till filmen DAY ONE, klipp av MARTIN EKELUND.

Motiveringen lyder:
Denna film chockar publiken gång på gång i sin djärva och skickliga redigering. Klippningen gör ett fenomenalt jobb för att stödja – och stundtals till och med leda – historiens och huvudkaraktärens känslomässiga resa. Redigeringen i denna film är en enorm del av dess unika karaktär.

*

Bästa Ljud gick till filmen TINY STEPS, ljud av FANNY ÅHRLIN

Motiveringen lyder:
Denna pärla använder ljudet på ett skickligt och kreativt sätt och släpper in oss i sitt eget magiska universum. Den komplexa och lekfulla ljudbilden guidar oss genom både ljus och mörker.

*

Bästa Originalmusik gick till filmen ETTUSENFEMHUNDRA, musik av MANDA MÅNSSON och SEBASTIAN CHAVEZ

Motiveringen lyder:
Att skapa musik till bild och text som behandlar ett djupt allvarsamt ämne kräver fingertoppskänsla, mod och tajming. Tonerna ska understödja och ibland markera utan att ta över den livsviktiga berättelsen. I detta drama landar alla toner rätt!

*

Bästa Skådespelare gick till AMANDA LINDBLOM i rollen som Alice i filmen VIKARIE

Motiveringen lyder:
För sitt finkalibrerade spel där blickarna och rörelserna är små men säger så mycket. För det väl avvägda i tolkningen av en ung människa försatt i en utsatt position där ångesten lurar runt hörnet.

*

PUBLIKENS PRIS

Publikens pris på Novemberfestivalen 2019 tilldelades filmen JAG VILL SE GÄLLIVARE BRINNA av ANDRÉ VAARA.

*

NOVEMBERFESTIVALEN INTERNATIONAL AWARD 2019 tilldelades filmen SWIMMING av RAHEL JUNG och GEORGIA BAUER

This gem of a film took the jury by surprise, sharing with us a story that is small in proportions, but epic in scope. An effectively and economically told narrative combined with a specific human experience, makes the film into a haiku. Bittersweet and humorous, this little big film is a sensitive and personal expression of images and sounds, with very few – but vital – lines of dialogue. In a dreamlike and emotional way, the winning film explores the art of saying goodbye.

Årets Internationella Jury
Christoffer Olofsson
Helen Ahlsson
Einar Aarvig

*

ÖVRIGA PRISER

Svenska Filminstitutets hederspris gick till DRIVKRAFT av NINA WINTER och VERA BERGGREN WIKLUND.

Motiveringen lyder:
Med denna film har prisets mottagare skapat ett verk där filmpoesin enbart överträffas av fascinationen för huvudrollernas totala oräddhet. Till ackompanjemang av dessa unga kvinnors röster får vi se hur en värld som bara är deras gestaltas av djärva bildvinklar och en ljussättning som får deras konturer att lysa av och som solen själv. Styrka, mod och systerskap är ledorden i denna dokumentär som tar gymnastiksporten till nya höjder.

*

Live at Heart har valt ut filmen ÅH, ÄLSKADE BOHAG av NIKLAS EDOR KARLSSON för tävlan under 2020-års festival.

Motiveringen lyder:
En film med komisk fingertoppskänsla som slår hål på det ytliga och frågar sig ”vem är du?”. Ett oväntat besök som ger oss möjlighet att se bortom trender och vad som är, eller inte är en ”bra look”. Så fram med släggan och gå loss på din Lübeck.

Live at Heart har valt ut filmen JAG VILL SE GÄLLIVARE BRINNA av ANDRÉ VAARA för tävlan under 2020-års festival.

Motiveringen lyder:
Ett vackert och fridfullt porträtt om att leva i nuet. Släppa samhällsnormer och förväntningar för att leva i en värld för två. En film som får oss att förstå viljan att sätta eld på stubinen och se allt brinna. En ”mental picture” av det vi vill komma ihåg innan farsan vaknar.

*

Bergmanveckan har valt ut filmen INGEN LYSSNAR av ELIN ÖVERGAARD för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Vi har valt ut en film där regissören får det att se enkelt ut att göra en öppen film, utan färdiga lösningar eller ett praktiskt åsiktspaket – och där regissören igen visar att hon har en stark känsla för personregi, gruppdynamik och obehagliga situationer.

*

ABF:s filmpris tilldelades filmen TA HAND OM EN KILLE av ASTRID SÖDERBERG.

Motiveringen lyder:
En välgjord film, med utmejslade karaktärer, som på ett humoristiskt och skruvat sätt gestaltar beteenden och motstrategier till könsmaktsordningen.

*

Göteborg Film Festival har valt ut filmen JAG VILL SE GÄLLIVARE BRINNA av ANDRÉ VAARA för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Filmen lyckas med imponerande gestaltningsförmåga kombinera ett lätt och lekfullt tilltal med skarp normkritik. Genom ett magnifikt foto och stor känslighet för karaktärerna berörs komplexa teman som utanförskap, vänskap och kärlek. 

Göteborg Film Festival har valt ut filmen TINY STEPS av FANNY ÅHRLIN för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Med expressiv färgskala och egenartad ljudbild skapar filmen sin egen suggestiva värld. Filmen visar prov på ett anime-influerat bildberättande som är väl värt att premiera.

Göteborg Film Festival har valt ut filmen DRIVKRAFT av NINA WINTER och VERA BERGGREN WIKLUND för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Med en lika skarp som nyfiken dokumentär blick förmedlas girlpower i sin råaste form. Får oss att känna gemenskapen som skapas i de svettiga gymnastiksalarna och kraften det för med sig ut i världen. Vi tillåter oss att drömma stort medan vi ser nya stjärnor tändas både bakom och framför kameran.

*

BUFF Filmfestival har valt ut filmen PAPPA MÅSTE JOBBA av NADJA CARLHEIM GYLLENSKÖLD för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Med stor hantverksskicklighet berättas en smärtsam historia som med precision fångar barnets perspektiv på det ofattbara. En film som är starkt fängslande från den första bildrutan till den sista och får oss att vilja se mer.     

*

Nordisk ungdoms filmfestival har valt ut filmen INTE EN RIKTIG VÅLDTÄKT av ANNA ADELL för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
Filmen er preget av dens korte realistiske scener, hvor den beskriver en ofte forekommet situasjon som ikke burde finne sted, men også svært sjeldent framstilt på film.

Nordisk ungdoms filmfestival har valt ut filmen DRIVKRAFT av NINA WINTER och VERA BERGGREN WIKLUND för visning under 2020 års festival.

Motiveringen lyder:
En visuelt bra gjennomført og inspirerende dokumentar som fanger interessen, gir mersmak og viser de unge jentenes engasjement på en respektfull og oppløftende måte.

*

Amandus filmpris tilldelades JAG SKINER INTE UTAN ER MINA BRÖDER av ALEXANDER ABDALLAH.

Motiveringen lyder:
Amandusfestivalen sin pris går i år til en sterk fortelling som skildres med vakker symbolikk, og med filmteknisk høy kvalitet. Filmen tar opp drømmer og savn og treffer publikum med sin alt for aktuelle historie på et sårt punkt, samtidig som den også formidler et en historie om et sterkt vennskap. Filmskaperen har greid å lage en filmfortelling som treffer like godt i Norge som i Sverige, og som helt sikkert vil treffe også i andre deler av verden.

*

STORT GRATTIS TILL ALLA VINNARE!

Hedberg KristofferAlla Vinnare 2019!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.