Alla vinnare 2017!

Vinnare Novemberfestivalen 2017
Novemberfestivalens vinnare har korats! 46 stycken filmer deltog i tävlingsdelen, något som även kommit att kallas ”SM i ung svensk kortfilm”. Efter två intensiva dagar av seminarier, mingel, nätverkande och fantastiska filmer var det så dags för en välbesökt galamiddag med följande prisutdelning!

Bästa Film-priser

Bästa Film – Tungvikt

För sin fantastiska verkshöjd både tekniskt och konstnärligt. För sitt patos och förmåga att engagera tittaren i en människas stora lilla drama. En skavande berättelse som drabbar oss starkt med sin igenkänningsfaktor. Filmen lämnar tittaren oförsonad med de normer vi varje dag tampas med och som gör våld på våra relationer.

Push it av Julia Thelin

Andrapris – Tungvikt

Den här filmen lämnar oss i intellektuella processer och viktiga diskussioner. Vi imponeras av radikala val och en stark form. Vi längtar efter att se mer av denna filmskapare. 

Förebilder av Elin Övergaard

Tredjepris – Tungvikt

För sin genomgående detaljrikedom och noggrannhet i filmens alla komponenter. Vi följer en oväntad karaktär i en ny värld och kan se på livet med nya ögon. Med humor och värme tar filmaren med oss på en stark visuell resa in i framtiden.

Waltzing Tilda av Jonathan Wilhelmsson

Bästa Film Mellanvikt

Vi berörs av den här starka historien och det annorlunda porträttet av utanförskap och skam. Vackert, skört, brutalt och förlösande. Vi får gåshud.

Vildvittra av Micke Westman

Andrapris Mellanvikt

En formmässigt stark film som ställer stereotyper på ända. En film som genom sina modiga val sticker ut och fastnar hos oss. Vi är imponerade! 

Se av Johan Valentin Falklind

Tredjepris Mellanvikt

Vi får följa med på en rå och poetisk åktur som får oss att tänka, skratta och njuta. Vi kan inte släppa blicken från huvudpersonen och vill bara se och höra mer. 

– Sömnarkivet av Niklas Karlsson & Jonathan Eriksson

Juryns hedersomnämnanden

Vårt hederspris går till en film med en stark skådespelarensemble som i ett tonsäkert samspel håller oss spända rakt igenom hela filmen. Regissörens leklust och lätta handlag ger oss en helgjuten filmupplevelse.  

Virum av Granit Neziri

Kategoripriser

Bästa Manus

Med sparsmakad/sparsam dialog och med ett fantastiskt djup landar den här berättelsen hos oss med en enorm kraft. Ett manus som vet att utnyttja det filmiska berättandet till fulländning.

– Julia Thelin för filmen Push it


Bästa Klipp

För att verkligen utnyttja montageteknikens styrka och skapa poesi. Klippningens tvära kast i själens innersta rum får oss att för en stund dela en persons mörkaste stunder. Filmmediets visuella styrka utnyttjas till fullo.

– Linnea Bäckström för filmen Själanöd

Bästa Ljud

Bygger originella rum, idéer och tankar med specifikt utvalda ljud och avsaknad av andra ljud. Speglar och studsar detta rytmiskt mot det visuella och berättar en egen historia. 

– Astrid Andersson Lilliehorn för filmen Miss Mimi Precious

 

Bästa Originalmusik

Fångar oss och samspelar på lika villkor med det visuella uttrycket. Ger en puls till klipp och historia. Träffar en ton som känns i kroppen och får oss att associera känslomässigt genom bildvärlden.

– Linnéa Ljungblad för filmen I slutet av tunneln

 

Bästa Foto

Med lätthet och utan att falla ner i klyschor lyckas fotografen med konststycket att skildra blytung ångest. Ett foto som berör oss och som är personligt, intimt och experimentellt. 

– Bowen Smith för filmen Själanöd

 

Bästa Manliga Skådespelare

En skådespelare som med en filmisk utstrålning och jordad trovärdighet gör ett porträtt som rymmer stora känslor med fina medel. 

– Florin Serban för rollen som Petru i filmen Ärligt talat

 

Bästa Kvinnliga Skådespelare

Skådespelaren äger en nästan övernaturlig dragningskraft och förmågan att förmedla ett utlämnande, drabbande och berörande porträtt. Det kräver en stor talang med framtiden för sig!

– Sofie Reyes Björenstam för rollen som Ava i filmen Vildvittra

 

Utöver Novemberfestivalens priser delades följande specialpriser ut:

Göteborg International Film Festival

Tre filmer utvalda för visning på 2018-års festival

Igenkänningsfaktorn är hög i denna film om kvinnlig egenmakt och att våga stå upp för sina drömmar. Den skildrar ett till synes oändligt projekt som genom stark vilja och små genombrott på vägen till slut ska stå färdigt. Filmens dialog och problematik utmanar strukturer och normer, inte minst inom den egna familjen. Allt detta i en miljö av kaos och Bråte. 

Bråte av Tove Nowén

Det är hett, det är snyggt, det är vått och fullkomligen exploderar av lust när perspektivet förskjuts och tjejerna på läktaren börjar se varandra istället för killarna som spelar nere på plan. Det geniala draget att förlägga denna pulserande fantasi till en plats där unga kvinnor suttit och förgåtts av tristess alltför länge ger filmen än mer kraft. 

Babes roll out av Brynhildur Thorarinsdottir

I en värld kantad av nationalistiska strömningar och i ett land som skickar tillbaka barn och unga till krigsdrabbade hemländer, lyckas filmskaparen med hjälp av ett vackert foto och hög finkänslighet gestalta ett allt för vanligt livsöde i dagens Sverige.

– Drömmen om det nya landet av Mohammad Jafari

 

Svenska Filminstitutets Hederspris

En starkt berörande film om livets skörhet och en verklighet som många av oss kan känna igen. Med ett tydligt estetiskt tänk utforskas berättandet i både bild och form på ett fångande och poetiskt sätt. Det krävs mod och ärlighet för att förmedla den känsla av uppriktigt förtroende som filmen lämnar en med. Slutorden, som är en viskning, växer till ett rop. Filminstitutets hederspris 2017 går till Linnea Bäckström för filmen Själanöd.

Själanöd av Linnea Bäckström

 

Nordisk Ungdoms Film Festival, NUFF 

Filmen uttrykker på en kunstnerisk og emosjonell måte i bare noen få bilder og med sterk musikk den store fortvilelse én har når man mister sin familie, sitt hjem og nesten sitt eget liv.

Be long av Hamze Osman & Yahye Abdikadir

Filmens styrke er sin overbevisende produksjon. Historien fortelles gjennom en sterk fotografi som understreke det gode skuespill. Utmerket er også de gode effekter som gir filmen den nødvendige virkelighetsnære bakgrunnen for historien.

Waltzing Tilda av Jonathan Wilhelmsson

 

BUFF Filmfestival 

BUFF:s vinnarfilm lyckas med skärpa och briljans iscensätta komplexa frågor om normer, strukturer och ideal. Vi imponeras av regin, de unga skådespelarna samt av hur filmen på kort tid lyckas förmedla så starka känslor av obehag och igenkänning – men också leverera positiv energi. Filmen är 100% BUFF och vi längtar efter att få visa den för en ung publik i mars 2018. 

Push it av Julia Thelin 

 

Zentropa-priset

Regissören lyckas på ett okomplicerat och effektfullt sätt att förmedla en situation som vi kan relatera till. Vi ser en film med komplexa karaktärer, där konflikten är verklighetstrogen, aktuell och intressant. Filmen har ett väl utarbetat bildspråk som är tydligt och smart. Filmen stannar hos oss och väcker både våra egna tankar och diskussioner oss emellan.

– Förebilder av Elin Övergaard

 

Amandus-priset

Filmskaperne klarer å ta opp et dagsaktuelt og tabubelagt tema på en kreativ og god måte. Filmens spenningsmoment holder publikum interessert, og filmens gjennomgående gode kvalitet og vinkling gir et godt innblikk i potensielt reelle situasjoner. Filmen greier i løpet av kort tid å fremme en ikke så vakker side av en bransje som lever av nettopp det å være vakker. Ubehageligheten rundt seksualiseringen og retusjering av unge jenter er et tema som bør bli lagt mer vekt på, spesielt i medieverden, og denne filmen setter fokus på nøyaktig dette. Filmen viser også hvor vanskelig det kan være å stå alene om en noe “upopulær” mening. For å belyse et krevende og viktig tema på en kreativ og velfungerende måte tildeles filmen Förebilder årets Amanduspris under Novemberfestivalen 2017.

– Förebilder av Elin Övergaard

 

Publikens Pris

Tilldelades filmen Fredagen den 24 av Daniel Niklasson.

 

Årets Novemberfestivalsjury 2017 bestod av följande personer:

Ida Engvoll (skådespelare), Sanna Lenken (regissör) och Gorki Glaser-Müller (regissör).

 

För mer information, kontakta:

Torbjörn Jackson

Koordinator Novemberfestivalen

Telefon: 070-1649410

E-post: torbjorn.jackson@trollhattan.se
Foto: Joachim Nywall


 
Novemberfestivalen – arena för ung svensk film

Hemsida: www.novemberfestivalen.se
Arrangörer: N3 Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet och Västra Götalandsregionen
 

Huvudarrangörer:

         

 

Hedberg KristofferAlla vinnare 2017!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.