Startsidan Om Novemberfestivalen Tävlingen Kontakta oss Media Nyheter

VINNARuppföljning

Jacob Danell

Jacob Danell deltog i Novemberfestivalen 2009 med så mycket som två(!) filmer och vann lättviktsklassen med enminutsanimationen Plopp. Vi tog kontakt med Jacob i slutet av mars 2010 för att höra vad som hänt sedan festivalen och vad han har för framtidsplaner.


Jag kommer ju från Mjölby men tillbringar mest tid i Norrköping då det är där jag går i skolan. Min vardag är skola, kolla på film, lyssna på musik, göra film och skapa musik.

En väldigt stor roll. Jag brinner för film men samtidigt ljud och musik så jag försöker göra en fin blandning och tänka väldigt mycket på ljudet i filmen.
Jag kommer på snygga scener hela tiden och historier jag gärna skulle vilja göra till filmer. Senast så var det faktiskt igår då vi var i skolan. Vi hade tagit en rast från redigeringen och jag hade satt på lite musik av Goldmund (lugn långsam och lite sorglig pianomusik). Utanför så var det solnedgång så hela rummet var i en orange ton, utanför lika så. Jag såg fönstret och sa till min vän att ställa sig stilla och titta ut genom fönstret. Det blev en sådan stark scen att alla ville bara springa fram och krama honom då han var helt ensam i hela världen. Sådana scener ser jag hela tiden över allt och jag försöker komma ihåg dom så gott det går för att kunna lägga in dom i någon kommande film.


Det är väl att vi brinner för det och låter ingenting stoppa oss. Vi får idéer, klurar ut hur man kan göra dem på bästa sätt och så gör vi det.
När Victor var i sjuårsåldern år började han filma med en kompis mammas kamera och sen drogs jag med i filmandet väldigt tidigt. Sedan har allt vuxit och blivit mer avancerat. När Victor hade prao på Östgötateatern så fick han bättre koll på hur man kan jobba med film. När vi var små så gjorde vi mycket film tillsammans. Nu går vi skilda vägar men rådfrågar varandra om manus och idéer.
Vi får extremt stora visioner för våra filmer och struntar i vad vi kan eller inte kan göra. När vi vidarebearbetar idéerna så anpassas de förstås till det som är praktiskt genomförbart, men i starten får idéerna vara hur stora som helst. Det är just det, att få drömma stort som viktigt.


Jag har gjort en b-zombiefilm som ligger lite på hyllan, en berättelse till musik som jag har lagt ner oändliga timmar på att skapa (se bilden till höger). Denna kommer jag försöka få in i Novemberfestivalen 2010. Jag har också en lite mer proffsig film med en riktig budget som jag kommer göra detta år. Den kommer tyvärr inte hinna bli färdig till Novemberfestivalen 2010, men räkna med att ni kommer se den 2011!


Jag kommer försöka anmäla filmer till Novemberfestivalen varje år. Det är en underbar känsla att få se sina filmer på en riktig bio och se hur en riktig publik reagerar till allt, inte bara din familj och vänner. Efteråt så är det mingel och du knyter många bra kontakter till kommande filmer. Du får också någon extremt stor inspiration av alla filmer som visas!
Jag kommer alltid hålla på med film och musik. Jag kan nöja mig med ett jobb på ICA, bara det betalar mat och räkningar och ger mig tid att producera nya filmer och musik men självklart kommer jag försöka få de jobb jag verkligen vill ha, att kunna jobba med film och musik!


Mer om Jacob Danell

snart 18

bl.a. Sällsynt öde (deltog också under Novemberfestivalen 2009), två Noomaraton-filmer och massa andra småproduktioner

storebror Victor Danell har deltagit i Novemberfestivalen med filmerna Nakenlekar och Du ritar fult 2009 och Everything is poetry baby 2008

Sunshine, 5 Centimeters per second, Saving private Ryan, Liftarens guide till galaxen, Requiem for a dream, The Green Mile, Upp, The Forgotten, Voices of a Distant Star, The Place Promised in Our Early Days

"Jag får mest inspiration av personer som än inte är kända då de inte suktar efter att sälja bra på bio eller vidare. Sådana som vill förmedla något väldigt speciellt med just deras film. Det är det jag vill med filmerna jag skapar, få publiken att känna för den mer än bara se den. Men om jag skulle vara tvungen att säga någon på rak arm så kan jag nog säga Makoto Shinkai m.fl."

Jag har varit på Novemberfestivalen en gång tidigare men då var det min bror Victor Danell som tävlade. Det var något fruktansvärt kul så några år senare då jag började på Film och Musikgymnasiet och gjorde några filmer så ville jag få dom till Novemberfestivalen för att kunna komma tillbaka till denna underbara festival!"

"Sluta aldrig filma, brinn för det du gör och sukta alltid efter mer erfarenhet. Se filmer och extramaterial så du lär dig bra hur du bygger upp en bra story och hur du filmar och tar hand om din filmgrupp. Det är aldrig bara en som gör filmen."


Jacobs vinnarfilm Plopp kommer att visas under Stockholm Filmfestival Junior lördagen den 24/4 kl. 13.30 på biografen Skandia i Stockholm. Se den där på stor duk där eller på Vimeo HÄR.
Läs mer om Stockholm Filmfestival Juniors program
HÄR.

 


Vinnaruppföljning: Jacob Danell
Text: Novemberfestivalen, Nomi Szpiro
Bilder: privata - copyright Jacob Danell

 

SÖK PÅ SITEN


VINNARE2013

2013 års lyckliga statyettvinnare är...


VINNARE2013 

Vinnare av övriga priser 2013


FESTIVALVINJETTER


Marcus Carlsson, vinnare av förstapriset i tungviktsklassen 2008, har regisserat årets fem filmaktsvinjetter - och en teaser - och en kortfilm... 


SEM:filmtEam


Vill du arbeta som frilansande filmarbetare på spelfilm och funderar på vilken funktion du passar för? Då är detta ett utmärkt tillfälle. Charlotte Gimfalk från Filmarbetarutbildningen bjuder på en grundlig genomgång av spelfilmsteamets olika funktioner på inspelningsplats, deras huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden...


SEM:MANUS

”När du hittar dina karaktärer, så hittar du också din story. Men det gäller att behandla dem med omsorg, att ge dem utrymme att uttrycka sig och berätta om sig själva.” Zara Waldebäcks skrivövningar gör det enkelt och roligt att jobba med karaktärer på djupet, med frågor som öppnar upp och får dem att bli komplexa, överraskande och genuina...


SEM:FILMSKOLOR

Representanter från en filmhögskola och fem folkhögskolor med filminriktning finns på plats under årets festival. På fredagen kommer de att presentera sina olika utbildningar...


TEKNIKDEMO

Mikael Lindqvist från Scandinavian Photo finns på plats under hela Novemberfestivalen, berättar mer om de senaste trenderna och nyheterna inom teknikområdet och svarar gärna på dina teknikfrågor...


divider  Om Cookies  Upphovsrätt  Kontakta Oss  
Copyright © 2006 Novemberfestivalen. All rights reserved