Vinnarna 2014!

Vinnare Novemberfestivalen 2014!
Novemberfestivalens vinnare har korats! 43 stycken filmer deltog i tävlingsdelen, något som även kommit att kallas ”SM i ung svensk kortfilm”. Efter två intensiva dagar av seminarier, mingel, nätverkande och fantastiska filmer var det så dags för en välbesökt galamiddag med följande prisutdelning!

novfilmfest-08-47

Bästa Film-priser

Bästa Film – Tungvikt
Vackert. Tänkvärt. Gripande. Modig. Självklar och angelägen. Filmaren vågar ligga kvar i bilderna och rösterna utan att stressa på. Vi som publik sugs in i ett ljuvligt existentiellt universum. Helt enkelt djuriskt bra!
Embryo av Emma Thorsander

Andrapris – Tungvikt
När musik, rytm, färger och skådespel når sitt filmiska äkthets-max kan inget annat än magi skapas. Musikvideo möter Fucking Åmål.
Pussy have the power av Lovisa Sirén

Tredjepris – Tungvikt
Vackert filmad, om ett sorgligt och ständigt aktuellt ämne.  Ett gripande skådespeleri som gestaltar mobbningens tragiska biverkningar och förälderns sorg och maktlöshet. En film som berör oss djupt in i hjärtat.
Efter jakten av Lars Persson

Bästa Film Mellanvikt
Med mod och känslor som sprudlar i ett genialiskt uttryck och skapas en fantastisk närvaro och briljans. Tillsammans uppstår en enorm ljuskraft vi bara vill se mer av. Med risk att offra allt vinns kärleken.
Gryning av Emelie Övergaard

Andrapris Mellanvikt
En filmiskt träffsäker inramning av ett viktigt budskap. Ett virrvarr av dammkorn. Nedlagda fotoramar. En noppig tröja. Ett enhörnings-gosedjur. Häftiga, gripande och nyskapande närbilder som stärker känslan av barnets utsatthet. ”Om alla kunde öppna sina ögon…” för detta ämne och denna berörande film.
Elefanten i rummet av Daniel Niklasson, Victor Bonsér och Sanna Nordin

Tredjepris Mellanvikt
Drabbande tematik med klockren tonträff.  Vi är otroligt berörda av både det starka skådespeleriet och de exakta bildvalen. En nedvänd lugg, en ledsen fot, en räddande vän. Filmen har för evigt etsat sig fast hos oss.
Se mig av Miriam Pettersson

 Juryns hedersomnämnanden
Ett nedslag i vår krigshärjade tid. Ett uppvaknande utöver det vanliga där äkthet och känslor möts i en gripande berättelse. Juryn vill rikta sin tacksamhet till filmskaparen för att vi får ta del av denna brutala vittnesbörd.
Den civile soldaten av Elin Högberg

Med en livsbejakande glädje, inbjudande naturbilder varvat med bubbliga intervjuer, porträtteras ungdomens första upptäckter i livet. Vi i juryn får känna oss som tonåringar på nytt, samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning föreställer oss våra barns första stora steg ut i världen.
Our Exchange year av Matilda Wikingson

Ibland händer det; En pärla dyker upp! Som inte går att motstå. En underbart egensinnig hyllning till konsten och medmänskligheten. Vi faller pladask!
Predictable Sentences av Gullis Demirel

 

Kategoripriser

Bästa Manus
Vi i juryn är otroligt imponerade av det extremt skickliga storybygget, i en väldigt svår genre, där även de mest etablerade filmskapare ofta faller in i logiska luckor. Här finns känsla, desperation, förvåning och inte minst kärlek. En historia som tål att upprepas!

Filmen: Den fjärde dimensionen av Daniel Engstrand
Manus av: Jonatan Bökman

Bästa Klipp
Med en träffsäker förstärkning av stämningen, lyfter denna klippning fram nerven i en obehagligt viktig film. Festen trappas upp och ondskan smyger sig på.

Filmen: Sov gott, min prinsessa av Emelie Hahne
Klipp av:
Emelie Hahne och Klara Olsson

Bästa Ljud
Ljudbilden är underfundig, skrämmande, lekfull och begåvad. En unik kombination av effekter, musik och berättarröst. Vi i juryn kan imponerat och stormförtjust konstatera att
Astrid Lindgren möter Alien.
Filmen: Kvarsebo av Kim Ekberg

Bästa Originalmusik
Klipp, kamera, skådespel, lever, käkar, skiter, rytm och musik. Här skapas en grymt medryckande rebellisk känsla. Stark kraft och mod som exploderar ut och skapar ett mästerverk!

Filmen: Pussy have the power av Lovisa Sirén
Originalmusik av: Laura Lindström Caudwell, The Wet Catch, Maja Christenson, Agnes Carpelan, Lovisa Sirén och Adriana Aburto Essén

Bästa Foto
Total närvaro, fascinerande framing i knisprigt befintligt ljus. Ett alldeles eget berättarspråk som perfekt matchar en stark historia. Låt kameran rulla! Vi kan inte få nog!
Filmen: Cindy av Julia Thelin
Foto av: Stina Rolf

Bästa Manliga Skådespelare
Allt står på spel. Vackert, berörande och genialiskt. Sällsynt mod och äkta känslor skapar ren, ljuv magi. Med mycket nerv och kittlande, oväntade vändningar förför de inte bara varandra utan även juryn.
Filmen: Gryning av Elin Övergaard
Bästa manliga skådespelare: Tom Ljungman i rollen som ”Axel” och David Arnesen i rollen som ”Love”.

Bästa Kvinnliga Skådespelare
En ung kvinna på väg in i vuxenlivet porträtteras med ett naket och befriande naturligt spel.
Trovärdigt uttryck finstämt samspel och berörande i sin kamp med att hantera vardagen
och ensamheten. Hon charmar byxorna av oss med sin frustrerade snödans.
Filmen: Cindy av Julia Thelin

Kvinnlig skådespelerska: Caroline Kristersson i rollen som ”Cindy”
Utöver Novemberfestivalens priser delades följande specialpriser ut:

Göteborg International Film Festival
Tre filmer utvalda för visning på 2015-års festival

Med stor finkänslighet, finess och ett vackert foto lyckas filmen skildra de skälvande ögonblicken där det platoniska övergår i det erotiska. Där överskridandet av en norm för en stund placerar en i ett relations- och identitetsmässigt vakuum. Det är osäkert och trevande, men framförallt väldigt vackert.”
Gryning av Emelie Övergaard

 ”Stillsamma bilder och en genomarbetad ljudbild förstärker och levandegör tematiken. Filmen gör upp med viktiga frågor om sexuell makt, om vem som slipper ta ansvar och vem som sedan blir kvar med konsekvenserna. Det är en film som visar att man med enkla medel kan visa på stor komplexitet.”
10 sekunder av Sara-Klara Hellström

 ”Med berömvärd regi och ett manus som drar nytta av våra fördomar och förutfattade meningar lyckas filmskaparen på ynka åtta minuter både överraska och väcka starka känslor till liv. Filmskaparen visar med all tydlighet att han med precision och stor känslighet behärskar det filmiska berättandet.”
Efter jakten av Lars Persson

 Svenska Filminstitutets Hederspris
”En angelägen och modig film som vågar visa på en familjs maktlöshet i ett exkluderande samhälle. Med gripande skådespeleri och en förståelse för filmmediets möjligheter visar filmskaparna på en passion för filmskapande som vi med nyfikenhet ser fram emot att följa.”
Att överge är att älska av Oliver Pawlik

 Nordisk Ungdoms Film Festival, NUFF
”En vakkert fotograferet og bra regissert historie av to unge men som oppdager sin egentlig relasjon til hverandre.”
Gryning av Emelie Övergaard

 ”En kald vinternatt, en benk i parken, en papirkurv og et kamera. Tre unge gutter prøve å kjøre en gal prank. I bare én takning klarer filmskaperne å tegne en rystende realistisk situasjon på svært økonomisk måte.”
6/1 av Sebastian Folcker

 BUFF Filmfestival
”BUFF:s pris går till en film med ett elegant, sparsmakat bildspråk där orden har stor betydelse – och något viktigt att förmedla till en ungdomspublik. Det fina samspelet mellan text, ljud, musik och foto – i kombination med ett angeläget ämne – gör detta till en modig och nyskapande film. ”
Tio sekunder av Sara-Klara Hellström 

 ZENTROPA-PRISET
”I ett vardagligt Sverige, i en vanlig miljö har regissören skapat en fantastifull och medryckande berättelse med spänning och fina effekter. Zentropas pris går till en regissör som gjort en helgjuten film, med ett mycket vackert foto, som använder tekniksa lösningar som förstärker och för berättandet framåt. Filmen visar att regissören har ambitioner om sitt filmskapande i framtiden.”
– Tid Tillsammans av Simon Flack

Årets Novemberfestivalsjury 2014 bestod av följande personer:
Sara Sommerfeld (skådespelare), Helen Ahlsson (producent) och Emil Jonsvik (regissör).

 

Haak RebeckaVinnarna 2014!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *