2016 års vinnare!

vinnare2016

Vinnare Novemberfestivalen 2016
Novemberfestivalens vinnare har korats! 44 stycken filmer deltog i tävlingsdelen, något som även kommit att kallas ”SM i ung svensk kortfilm”. Efter två intensiva dagar av seminarier, mingel, nätverkande och fantastiska filmer var det så dags för en välbesökt galamiddag med följande prisutdelning!

 

Bästa Film-priser

Bästa Film – Tungvikt

Mikael Bundsen för filmen Mamma vet bäst

Första priset går till ett mycket välkomponerat kammarspel. Med ett fint foto och konsekvent valt kamerautsnitt stannar vi nära den unga huvudpersonen samtidigt som dramat växer på insidan. Filmen består av idel vändpunkter som får oss att vid flera tillfällen både skratta till och ge historien en överraskande ny väg. Vi ser fram emot att följa denna unga begåvade manusförfattare och regissör in i framtiden.

 

Andrapris – Tungvikt

Gottfrid och Philip Helander för filmen Military Men: Seize The Snow Mountain Castle

Med kreativitet, stark energi och en otroligt hög ambitionsnivå har teamet bakom denna film skapat en rolig, actionfylld och effektfull berättelse. För sin förmåga att förhöja bild och ljud med sina konstnärliga ögon och aldrig låta komplicerade utmaningar stå i vägen för en idé.

 

Tredjepris – Tungvikt

Agnes Parkrud för filmen Mamma pappa barn

En djupt rörande film om en vardag alltfler delar. Raffinerat uppbyggd i sin vardaglighet vrider regissören långsamt om i föräldra- såväl som barn-hjärtan. Trovärdig dialog, professionella skådespelarinsatser och en helhet som visar att denna regissör hittat ett filmiskt språk att rama in sin berättelse med.

 

Bästa Film Mellanvikt

David Andersson för filmen Convergence

Stilsäker, drabbande, unik och plågsamt vacker blev denna film direkt vår vinnare. I stilleben från då och nu iscensätter regissören effektivt sitt budskap som träffar rätt in i åskådarnas medvetande. Ljussättning, foto, musik och manus hade var och en kunnat vinna pris och det är bara att gratulera den stora talangen bakom denna helgjutna film.

 

Andrapris Mellanvikt

Viktor Ivarsson för filmen Unknown

För att filmen visar trovärdighet, ärlighet, hemskhet och ömhet med en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar publiken på flera nivåer från den övergripande vardagen till det personliga.

 

Tredjepris Mellanvikt

Anna Strandberg för filmen Doll Factory

Vi ger tredje priset för BÄSTA film till en allomfattande mycket begåvad och stilsäker hand. En välkomponerad helhet av träffsäkert ljud, musik, stämningsskapande bilder och ett bra manus som håller hela vägen. Filmen är helt skapad av en ensam filmare som vi ser fram emot ska utveckla sin talang vidare.

 

Kategoripriser

Bästa Manus

Begonia Randhav för filmen Stödgruppen

Detta tunga pris tilldelas en dramatiker tillika regissör och skådespelare som i sin film ger röst åt de offer som oftast inte hörs eller syns som egna subjekt. Genom de olika rollernas erfarenheter och sätt att hantera dem får vi en mångfacetterad bild av hur många kämpar i det tysta.


Bästa Klipp

Aidin Azizi Gargari, Viktor Ivarsson och Johan Germundsson för filmen Unknown

Genom hög kreativitet och professionellt utförande och med en fin känsla för mix av effekter och musik, lyckas klipparen binda samman ljud och bild till en helhet som förhöjer filmens berättande.

 

Bästa Ljud

Simon Johansson för filmen Moment 23

Ljudläggningen har i denna film skickligt lyckats skapa ett alldeles eget ljudrum som omedelbart försätter publiken i en absurd och drömsk stämning. Ljudarbetet hjälper filmen att förflytta sig snabbt både i tid och rum.

 

Bästa Originalmusik

Erik Natanael Gustafsson för filmen Efterklang

I en film utan ord där musiken är drivande lyckas denna kompositör ge ton åt ett helt liv av skiftande åldrar och sinnesstämningar. Den lilla och den stora världen gestaltas av det gamla, lätt ostämda solopianot kontra den stora blåsorkestern. Makalöst vackert.

 

Bästa Foto

Elias Bergkvist för filmen Sickla

Med en konstnärlig precision, utomordentligt bildspråk  och träffsäker tonalitet har fotot till denna film skapat en unik känsla med ett gripande budskap.

 

Bästa Manliga Skådespelare

Mikael Bundsen för rollen som pojkvännen i filmen Till din flickvän

Med ärlig enkelhet som väcker igenkänning, glädje och medkänsla gestaltar denna skådespelare perfekt en ung man i de stapplande första stegen av en relation han hoppas på.

 

Bästa Kvinnliga Skådespelare

Josefin Asplund för rollen som Felicia i filmen Stödgruppen

Med ett självklart lugn och trovärdighet balanserar denna skådespelerska en både utmanande och skör gestaltning som lyser och berör samtidigt som hon understödjer ett starkt ensemblespel av trovärdiga insatser.

 

Utöver Novemberfestivalens priser delades följande specialpriser ut:

Göteborg Film Festival

Tre filmer utvalda för visning på 2017-års festival

DET HÄNDER ÄNTLIGEN NÅGOT av Henrik Dahlbring

En fantastiskt fin och kreativ animation med stämningsfull musiksättning. En humoristisk, lekfylld historia om en gammal man som finner lyckan i en annars så grå tillvaro. Pusselbiten faller på plats i denna film, likaväl metaforiskt som bokstavligt talat.

THAT’S WHAT FRIENDS ARE FOR av Brynhildur Thorarinsdottir

En film som visar vänskap som håller för pinsamma intimiteter. Systerskap i konkret handling och ord. För man vill ju inte vara en Fittamatör.

HAN TITTADE MEST av Miranda Moeschlin

Med filmisk precision skildras en situation som öppnar upp mot det förflutna. Något har hänt, exakt vad är inte intressant, då filmen med all tydlighet förmedlar allvaret och konsekvensen av det inträffade. Trots filmens korta längd har filmskaparen lyckats skapa ett förtätat drama med psykologisk komplexitet.

 

Svenska Filminstitutets Hederspris

BAKOM HERRENS PORT av Linnea Åkerman

Med lätt, men stadig hand har kollektivet bakom vinnarfilmen skapat en befriande, humoristisk pärla full av oväntade vändningar i en berättelse om att finna gemenskap när du väl vågar vara dig själv. I det vinnande bidraget möts filmmediets olika beståndsdelar i skön förening – manus, skådespeleri, ljud, ljus och inte minst bildkomposition skapar tillsammans ett verk där det gedigna hantverket enbart överträffas av lekfullhet.

 

Nordisk Ungdoms Film Festival, NUFF 

Två filmer utvalda för tävlan i 2017-års filmfestival

I DUSCHEN TÄNKER JAG PÅ DET SOM MEST av Robin Nicolina Gustafsson

En viktig historie som får frem virkeligheten på rørende og ærlig måte.

WOLFIE’S TWO MAGIC WORDS av Mikael Ohlson

Filmen uttrykker på intelligent, filmatisk og visuell måte hvor viktig det er å følge drømmene sine og at veien ditt behøver utholdenhet og stå på vilje.

 

BUFF Filmfestival 

TILL DIN FLICKVÄN av Jo Widerberg

För en effektivt berättad film med starka skådespelarinsatser och välskriven dialog som får publiken att både skratta och skruva på sig av igenkänning. Träffsäkert, engagerande och tänkvärt. Vi sugs in i filmen och längtar efter att få se mer. 

 

Zentropa-priset

MAMMA VET BÄST av Mikael Bundsen

På ett extremt övertygande sätt lyckas regissören berätta ett familjedrama som böljar fram och tillbaka men som strandar i en tystnad där ingen segrar. Filmen är avskalad men vacker. Skådespeleriet är rakt igenom briljant, ljudbilden och bildkompositionen är precis där de skall vara. Det är oerhört skickligt men viktigast, filmen berör!

 

ABF, TriArt och Folkets Hus och Parker delade ut priset Pinwheel

1:a pris – MAMMA VET BÄST av Mikael Bundsen

En tät film om uppgörelsen mellan den som gömmer sig bakom något den tror är norm och den som inte rymts i denna norm. Vad händer när den som vilar på att det ena ledet legitimerar sin identitet på det andra ledets bekostnad, inte längre kan göra det? Filmens öppna undertext skildrar flera lager fördomar och hur svårt det kan vara att mötas även när de bästa förutsättningar finns, men också friheten i att inse att en förlust kan vara början på något annat.

2:a pris – STÖDGRUPPEN av Begonia Randhav

Det produceras idag en enorm mängd kvinnoförnedrande filmer i olika kategorier. Denna film uppmanar i sig, i sina olika berättelser om samma ämne, till motstrategier och motbilder. Det är aldrig okej att gå över gränsen hit men inte längre, men det är inte heller okej att inte lyssna på dem som råkat ut för när framförallt män går över denna gräns. Kvinnor förtingligas och objektifieras i högre grad än män. Här får vi röster från olika personer som varken är ting eller objekt. Röster som ville och vill något annat!

 

Novemberfestivalens Publikpris – Mamma vet bäst av Mikael Bundsen

 

Årets Novemberfestivalsjury bestod av följande personer:

Lisa Werlinder (skådespelare), Stina Gardell (producent) och Tobias Nordquist (regissör).

För mer information, kontakta:

Torbjörn Jackson

Projektledare Novemberfestivalen

Telefon: 070-1649410

E-post: torbjorn.jackson@trollhattan.se
Hemsida: www.novemberfestivalen.se

Arrangörer: N3 Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet och Västra Götalandsregionen.
 

Hedberg Kristoffer2016 års vinnare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *